• slidebg1

    Jak zredukować
    głód na diecie?


Zacznijmy od tego, że głód na diecie odchudzającej jest rzeczą normalną. Dostarczasz mniej energii niż wynosi zapotrzebowanie kaloryczne organizmu, więc uczucie głodu czasem się pojawia między posiłkami. Szczególnie na początku odchudzania, gdy różnica między tym, jak jadłeś dotychczas, a jak jesz, próbując schudnąć, jest najbardziej odczuwalna. Jeśli jednak mijają tygodnie, a dokuczliwy głód doskwiera ci całymi dniami, bądź chudniesz więcej niż 1 kg tygodniowo, najprawdopodobniej coś jest nie tak z twoją dietą. Wtedy koniecznie trzeba przyjrzeć się deficytowi kalorycznemu i rozkładowi makroskładników.


Co zrobić, aby zredukować głód między posiłkami?

Warzywa w każdym posiłku – choć może to się wydawać na początku niemożliwe, wcale nie jest trudne. Wystarczy postawić obok sałatkę, wkroić więcej warzyw do gulaszu lub zetrzeć cukinię do sosu. A gdy akurat jesz pancake'i z masłem orzechowym i truskawkami, przed głównym daniem zjedz pomidora lub marchewkę. Dlaczego duża ilość warzyw jest tak ważna podczas odchudzania? Po pierwsze, prawie nie zawierają kalorii, więc można jeść ich dużo. Po drugie, są źródłem sycącego błonnika i wody, przez co zapełniają żołądek. A po trzecie, to bomby witaminowe.

Brak przekąsek – może się wydawać, że przy wilczym głodzie jabłko lub garść orzechów pomoże przetrwać do kolejnego posiłku. Nic bardziej mylnego. Nawet niewielkie ilości jedzenia między posiłkami uruchamiają całą kaskadę procesów trawiennych, a mózg domaga się więcej i więcej. Zamiast złagodzić głód, jest jeszcze gorzej. To samo tyczy się napojów o słodkim smaku, nawet tych słodzonych bezkalorycznymi słodzikami. Sam słodki smak jest informacją dla mózgu, że do żołądka trafiło jedzenie i rozpoczyna się trawienie. Problem polega jednak na tym, że zasadniczo nie ma co trawić.

Woda – głód często mylony jest z pragnieniem. Większość osób pije za mało płynów i przez całe życie jest delikatnie odwodniona. Wypicie szklanki wody w większości przypadków rozwiąże problem głodu i pozwoli wytrwać do posiłku. Żołądek przez jakiś czas będzie pełny, a dokuczliwe burczenie ucichnie.


Rozkład makroskładników – makroskładniki w diecie to białko, tłuszcz i węglowodany. Najmniej sycące są węglowodany i po posiłku złożonym głównie z nich głód pojawia się dużo szybciej niż po daniu złożonym z białka i tłuszczu. Nawet jeśli oba miały dokładnie tę samą kaloryczność. Przy uporczywym głodzie na diecie trzeba przyjrzeć się rozkładowi makroskładników – ograniczyć węglowodany, a na ich miejsce jeść więcej produktów dostarczających białka i tłuszczu, które są trawione wolniej, dłużej zostają w żołądku i przez dłuższy czas uwalniają energię. W jakiej żywności znajdują się poszczególne makroskładniki? Dużo przydatnych informacji podaje strona motywatordietetyczny.pl.


Czy naprawdę jesteś głodny? - problemem wielu osób, które chcą schudnąć, jest mylenie głodu fizjologicznego z emocjonalnym. Głód fizjologiczny to efekt niedoboru energii, której domaga się ciało. Głód emocjonalny natomiast to potrzeba zaspokojenia zachcianki, ukojenia nerwów, zrelaksowania się po ciężkim dniu. Niestety w polskim społeczeństwie od małego nagradza się jedzeniem, jedzenie ma konotacje z przyjemnymi emocjami. Nie ma się co dziwić, że mnóstwo dorosłych ma problem ze sklasyfikowaniem swojej potrzeby jedzenia i pociesza się pysznościami. Odchudzając się, warto przed sięgnięciem po kawałek ciasta z kremem zadać sobie pytanie: czy gdyby to było coś innego niż ciasto z kremem, miałbym na to tak samo dużą ochotę?